Le chocolat Bonnat

Bonnat ,det är en lång kärlekshistoria mellan en familj och chokladen, startad 1884 av Felix Bonnat. Adressen är densamma än idag; 8 cours Sénozan i Voiron (Isère).



Namnet Chocolatier-Confiseur Bonnat blev inom kort tid välkänt av finsmakare.180 butiker över hela Frankrike sålde Bonnats produkter efter en tid.

Succén tilltar.Alla kunder i Frankrike och de på hemväg ifrån dåvarande kolonier som vid denna tid färdas med båt, inväntar julen otåligt för att återigen få smaka Les Pavés de VoironLoch Bonnats andra specialiteter.

Så småningom börjar Félix Bonnats två söner, Armand och Gaston, att avlasta honom genom att hjälpa till med tillverkning och ledning av företaget.

Raymond Bonnat tar över 1956. Efter handelsstudier gör han en studieresa genom Frankrike, L'Ecole des Chocolatiers i Bâle, la Coba och sedan även en läroresa i Schweiz. Han gifter sig 1959 med Nicole, dotter till en välrenommerad hotellidkare i trakten. Två av deras fyra barn , Cécile och Stéphane, fortsätter i den fjärde generationen att bevara den höga kvaliteten som tradition, vilket genom alla tider har ansetts vara företagets riktmärke.

Raymond och Stéphane vakar med angelägen omsorg för att bibehålla den höga kvaliteten.Med hjälp av deras goda smaksinne känner de, de mest subtila skillnader på kakaon, kakaobönans värld är en hel vetenskap. Som t.ex. vin ger olika jordmåner karaktär åt kakaobönan. Helt skilda dofter och smaker uppenbarar sig fullständigt efter rostning och tillåter aromen få sin totala fyllighet. Bönorna sorteras sedan i tararen som sköter sortering av skal och böna före malning, blandning och conchning(operation bestående i att blanda chokladen under lång tidslängd). På detta vis får man en massa oljig, fyllig och sammansatt enligt önskad smak. Blandningen sker enligt recept med olika bönsorter, les différents crus.

Som vin varierar kakaons arom från år till år och det är då chokladmästaren träder in för att justera sitt verk, couverture.

Vad är chokladmästarens verk? la couverture Det är massan som omger chokladpralinen vars inre kan variera med olika fyllningar, t.ex. olika nötfyllningar, likör, mandelmassa, nougat... eller helt enkelt ren choklad som våra'Palets med 65% kakao eller våra Dominos med 75% kakao.

"Vad som smakar bra gör heller inte själen illa"

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire